Kaszëbskô Kóruna, Szimbarsczi smók
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty.
Piana: Brązowa, obfita, gęsta, dosyć trwała. Opada do kożucha mocno oblepiając szkło.
Zapach: Paloność, orzechy, karmel, szczypta suszonych śliwek. Mam wrażenie, że przebija się też jakaś szczypta diacetylu ale ginie pod resztą aromatów.
Smak: Treściwe ale w żadnym wypadku nie słodkie, szybko przybiera na języku bardzo wytrawny charakter. Dominuje mocna i ostra, nie kawowa, ale taka popiołowo-asfaltowa paloność. Dalej słodowość, karmel, trochę suszonych śliwek. Finisz minimalnie kwaskowaty. Goryczka średnio wysoka o wyłącznie palonym charakterze, długo pozostawiająca na języku popiołowy posmak. Alkohol niewyczuwalny.
Wysycenie: Średnio niskie.
Ogółem: Bardzo dobre, ostre, odważne i z charakterem. Najlepsze piwo tego browaru jakie piłem, z tym, że dla mnie to zdecydowanie Porter bałtycki, a nie żaden koźlak.
Data degustacji: 2013
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Nepomucen, Carpio 2020
17 Lis 2020
- Cześć Brat, Chodź Na Solo Runda 1
17 Lis 2020
- Browar Jana, Sour Cherry Wild Bavarian Ale
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Triple Vision
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Leżak Kociewski
17 Lis 2020
- Pinta, Kwas Rho
17 Lis 2020
- Yerevan Brewery, Kilikia Dark
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Chmielokrata Mosaic Incognito
17 Lis 2020
- Funky Fluid, All Eyez On Me
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Obywatel Kociewski
17 Lis 2020
- Nepomucen, Carpio 2020
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- BeerFreak.pl o Startery drożdżowe – kompendium
- Jurek o Startery drożdżowe – kompendium