Kaszëbskô Kóruna, Szimbarsczi smók
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty.
Piana: Brązowa, obfita, gęsta, dosyć trwała. Opada do kożucha mocno oblepiając szkło.
Zapach: Paloność, orzechy, karmel, szczypta suszonych śliwek. Mam wrażenie, że przebija się też jakaś szczypta diacetylu ale ginie pod resztą aromatów.
Smak: Treściwe ale w żadnym wypadku nie słodkie, szybko przybiera na języku bardzo wytrawny charakter. Dominuje mocna i ostra, nie kawowa, ale taka popiołowo-asfaltowa paloność. Dalej słodowość, karmel, trochę suszonych śliwek. Finisz minimalnie kwaskowaty. Goryczka średnio wysoka o wyłącznie palonym charakterze, długo pozostawiająca na języku popiołowy posmak. Alkohol niewyczuwalny.
Wysycenie: Średnio niskie.
Ogółem: Bardzo dobre, ostre, odważne i z charakterem. Najlepsze piwo tego browaru jakie piłem, z tym, że dla mnie to zdecydowanie Porter bałtycki, a nie żaden koźlak.
Data degustacji: 2013
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Dziki Wschód, SAA
24 mar 2024
- Erl-Brau, Helles Bockerl
24 mar 2024
- Trzech Kumpli, Wędzony Porter Bałtycki
24 mar 2024
- Gościszewo, Rzemiecha
24 mar 2024
- Schneeeule, Hot Irmi
24 mar 2024
- Lemke, Berliner Eiche
23 mar 2024
- Dortmunder Actien-Brauerei, DAB Original
7 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Festbier
7 mar 2024
- Leikeim, Steinbier
6 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Dunkle Weisse
6 mar 2024
- Dziki Wschód, SAA
Najnowsze komentarze
- Damian - Dekalog fermentacji piwa domowego
- BeerFreak.pl - Dekalog fermentacji piwa domowego
- Damian - Dekalog fermentacji piwa domowego
- BeerFreak.pl - Startery drożdżowe – kompendium
- Marek - Startery drożdżowe – kompendium