Schneeeule, Hot Irmi

Styl: Berliner Weisse z imbirem i habanero

Barwa: Słomkowe, klarowne.

Piana: Biała, niezbyt obfita, średnio gęsta, mało trwała.

Aromat: Średnio wysoki imbir. Średnie estry: gruszka, cytryna. Średnio wysoki kwas mlekowy. Niski zbożowy słód. Delikatny aromat papryki. Na samym końcu niuans stajenny.

Smak: Średnio wysoka do wysokiej kwaśność mlekowa, dosyć ostra. Średnio wysoki imbir. Średnie estry: cytryny, gruszki, trochę jabłka. Średnio niski posmak paprykowy. Niski zbożowy słód. Subtelny niuans stajenny. Goryczki brak. Balans wytrawny, zdecydowanie kwaśny.

Odczucie w ustach: Treściwość niska do średnio niskiej. Wysycenie średnio wysokie. Lekko ściągające. Lekko piekące od papryki.

Ogółem: Bardzo dobre, smakowo chyba najlepiej mi siadło z całej serii, choć kwaśność już dosyć hardkorowa.

Data degustacji: 2024

Powrót do listy degustacji.