Karlovačka Pivovara, Karlovačko Crno
Kolor: Ciemny brąz, pod światło rubinowe refleksy, nieprzejrzyste.
Piana: Ecru, dosyć gęsta, średnio trwała. Opada do dziurawego kożucha.
Zapach: Niezbyt intensywny, głównie palony słód.
Smak: Dosyć lekkie, wytrawne. Głównie paloność, ale dosyć subtelna, jakaś tam nutka orzechowa i… w zasadzie to wszystko. Finisz minimalnie kwaskowaty ze średnio niską goryczką.
Wysycenie: Średnio niskie.
Ogółem: Piłem to piwo raz w Chorwacji, przy bardzo ciepłym, upalnym wręcz wieczorze i wtedy bardzo mi się podobało, takie właśnie coś jak ktoś ma ochotę na ciemniejsze klimaty, ale jednocześnie nie chce być przytłoczony treściwością i poszukuje nutki orzeźwienia. W Polsce natomiast podczas jesiennej pogody wydaje mi się dosyć puste i jakieś takie bez charakteru, także punkt widzenia zależy trochę od punktu siedzenia. Piwo bez wad i ogólnie w porządku, ale fanom mocnej, stoutowej 'spalenizny’ zapewne nie przypadnie do gustu.
Data degustacji: 2013
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Dziki Wschód, SAA
24 mar 2024
- Erl-Brau, Helles Bockerl
24 mar 2024
- Trzech Kumpli, Wędzony Porter Bałtycki
24 mar 2024
- Gościszewo, Rzemiecha
24 mar 2024
- Schneeeule, Hot Irmi
24 mar 2024
- Lemke, Berliner Eiche
23 mar 2024
- Dortmunder Actien-Brauerei, DAB Original
7 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Festbier
7 mar 2024
- Leikeim, Steinbier
6 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Dunkle Weisse
6 mar 2024
- Dziki Wschód, SAA
Najnowsze komentarze
- Damian - Dekalog fermentacji piwa domowego
- BeerFreak.pl - Dekalog fermentacji piwa domowego
- Damian - Dekalog fermentacji piwa domowego
- BeerFreak.pl - Startery drożdżowe – kompendium
- Marek - Startery drożdżowe – kompendium