Szałpiw, Śrup
Kolor: Bardzo ciemny brąz, nieprzejrzysty.
Piana: Jasnobrązowa, średnio obfita, dosyć gęsta, średnio trwała. Opada do cienkiego kożucha oblepiając szkło.
Zapach: Dominują amerykańskie chmiele, głównie cytrusy, trochę owoców tropikalnych. Na drugim planie nutka palona.
Smak: Średnio treściwe. Dominuje chmielowość, objawiająca się podobnymi nutami jak w zapachu, zaraz potem do głosu dochodzi niezła paloność i trochę czekolady, a wszystko zwieńczone jest solidną, dosyć wysoką, lekko żywiczną goryczką, która bardzo dobrze komponuje się z lekko wytrawnym finiszem. Po przełknięciu do głosu dochodzą znowu nuty palone.
Wysycenie: Dosyć niskie.
Ogółem: Bardzo dobre, bardzo pijalne. Świetnie zrównoważone posmaki chmielowe i palone. Bardzo fajna goryczka świetnie komponująca się z wytrawnym finiszem, jednak odnoszę wrażenie, że w wersji lanej był on jeszcze bardziej wytrawny przez co piwo było już w ogóle fenomenalne, w butelce jakoś tego nie ma. Inna sprawa, że wersja lana była pita bo kilku innych piwach gdzie zdolności sensoryczne były już dosyć mocno osłabione ;)
Data degustacji: 2013
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Dziki Wschód, SAA
24 mar 2024
- Erl-Brau, Helles Bockerl
24 mar 2024
- Trzech Kumpli, Wędzony Porter Bałtycki
24 mar 2024
- Gościszewo, Rzemiecha
24 mar 2024
- Schneeeule, Hot Irmi
24 mar 2024
- Lemke, Berliner Eiche
23 mar 2024
- Dortmunder Actien-Brauerei, DAB Original
7 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Festbier
7 mar 2024
- Leikeim, Steinbier
6 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Dunkle Weisse
6 mar 2024
- Dziki Wschód, SAA
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl - Dekalog fermentacji piwa domowego
- Damian - Dekalog fermentacji piwa domowego
- BeerFreak.pl - Startery drożdżowe – kompendium
- Marek - Startery drożdżowe – kompendium
- Jakub K - Toer de Geuze – przewodnik i relacja