Marston’s, Manns Brown Ale

Styl: London Brown Ale

Barwa: Ciemny brąz, pod światło wyraźne rubinowe refleksy, klarowne.

Piana: Ciemnobeżowa, średnio obfita i gęsta, stosunkowo trwała.

Aromat: Średnio niski (w porywach do średniego) słód: karmel, toffie, biszkopt, niuans orzechowy. Średnio niskie nuty świeżej śliwki.

Smak: Średnia słodowość z wyraźnie zaznaczoną, aczkolwiek nieprzegiętą słodyczą. Nuty karmelu, toffie, biszkoptów, uzupełnione subtelnymi orzechowo-palonymi niuansami. Przy czym warto zaznaczyć, że karmel wchodzi tu już w takie klimaty przypalonego karmelu, dzięki czemu jest bardziej kompleksowy i nie tak słodki jak w piwach „amber”. Niski smak świeżej śliwki. Bardzo lekka ziemista chmielowość. Goryczka niska, dobrej jakości. Balans na początku słodki, na finiszu półsłodki – pojawia się trochę kontry z palonych słodów i chmielu, w żadnym wypadku nie mdły.

Odczucie w ustach: Treściwość średnio niska w porywach do średniej. Wysycenie średnio niskie. Dosyć gładkie.

Ogółem: Smaczne. Po opisie BJCP spodziewałem się czegoś znacznie słodszego po tym stylu, a wcale nie zamula i pije się nieźle. Jakbym miał do czegoś porównać to taki Mild z wyraźnie słodszym balansem.

Data degustacji: 2023

Powrót do listy degustacji.