Wagabunda, ? #03

Styl: Wild Imperial Whisky Stout Whisky BA

Barwa: Czarne, nieprzejrzyste.

Piana: Ciemnobeżowa, mało obfita, mało gęsta, mało trwała.

Aromat: Średnio wysoka torfowość i nuty szlachetnego dębu. Średnia gorzka czekolada i kawa. Średnia owocowość: wiśnie, świeże śliwki. Średnie nuty dzikie, głównie o charakterze skórzanym. Lekka wanilia.

Smak: Średnio wysoka owocowość, pochodzenia głównie od pracy dzikich drożdży: wiśnie, świeże śliwki. Średnie nuty palone: gorzka i mleczna czekolada, lekka kawa. Średnia szlachetna dębina i lekkie nuty waniliowe. Średnio niska torfowa wędzonka. Średnio niskie skórzane nuty dzikie. Zauważalnie podniesiona kwasowość o charakterze kwasu mlekowego, ale też z lekkim akcentem octowym. Alkohol niski, dosyć dobrze ułożony. Goryczka średnio niska do średniej, głównie o charakterze palonym. Balans początkowo słodkawy, na finiszu zaczyna się równoważyć, głównie za sprawą kwasowości, choć lekki słodki niuans pozostaje do końca.

Odczucie w ustach: Treściwość średnio wysoka. Wysycenie średnie. Gładkie. Lekkie octowe szczypanie.

Ogółem: Dobre, bardzo kompleksowe piwo.

Data degustacji: 2022

Powrót do listy degustacji.