Lindemans, Faro Lambic

Kolor: Bursztynowy, mętny, widoczne drobinki drożdży.

Piana: Biała, mało obfita, niezbyt gęsta, średnio trwała. Utrzymuje się cienką, podziurawioną warstewką.

Zapach: Typowa, cytrynowo-mleczna lambicowa kwaskowatość i lekka końska derka.

Smak: Dosyć lekkie. Bardzo przyjemna, dosyć mocna owocowa kwaśność, przywodzi na myśl trochę cytryny a nawet wiśnie, ale całość kontruje wyważona słodycz. Goryczki brak. Finisz taki pestkowo cierpki.

Wysycenie: Wysokie.

Ogółem: Bardzo dobre. Bałem się trochę tego dosładzania, ale jednak kwaśność gra tutaj zdecydowanie pierwsze skrzypce, a słodycz jest tylko ciekawym uzupełnieniem.

Data degustacji: 2014

Powrót do listy degustacji.