Kocour Varnsdorf, Kubik
Kolor: Bursztynowy, opalizujące.
Piana: Koloru złamanej bieli, dosyć drobna ale niespecjalnie obfita i niezbyt trwała. Opada do cienkiego kożucha.
Zapach: Amerykańskie chmiele. Mocno trawiasty, lekko cytrusowo-tropikalny. Gdzieś w oddali próbuje się przebić lekka nutka karmelowa.
Smak: Lekka słodowość z posmakami amerykańskich chmieli szybko przełamana wysoką, dominującą goryczką. Piwo dosyć treściwe i 'kremowe’. Odczucie to utrzymuje się cały czas aż do przełknięcia, finisz nie jest ani odrobinę bardziej wytrawny.
Wysycenie: Niskie.
Ogółem: Osobiście w AIPA wolę trochę większą wytrawność, akcentującą chmiele i zwiększającą pijalność. Tutaj treściwość powoduje, że piwo moim zdaniem zmierza bardziej w stronę imperial AIPA niż klasycznego AIPA, co mnie zresztą dziwi, bo większość opinii jakie czytam podkreśla pijalność tego piwa. Kolejną rzeczą, przez którą piwo traci na pijalności jest bardzo niskie nagazowanie.
Data degustacji: 2013
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Dziki Wschód, SAA
24 mar 2024
- Erl-Brau, Helles Bockerl
24 mar 2024
- Trzech Kumpli, Wędzony Porter Bałtycki
24 mar 2024
- Gościszewo, Rzemiecha
24 mar 2024
- Schneeeule, Hot Irmi
24 mar 2024
- Lemke, Berliner Eiche
23 mar 2024
- Dortmunder Actien-Brauerei, DAB Original
7 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Festbier
7 mar 2024
- Leikeim, Steinbier
6 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Dunkle Weisse
6 mar 2024
- Dziki Wschód, SAA
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl - Dekalog fermentacji piwa domowego
- Damian - Dekalog fermentacji piwa domowego
- BeerFreak.pl - Startery drożdżowe – kompendium
- Marek - Startery drożdżowe – kompendium
- Jakub K - Toer de Geuze – przewodnik i relacja