Browar Stu Mostów, WRCLW Schops
Styl: Shops
Barwa: Jasnobursztynowe, wyraźnie opalizujące.
Piana: Biała, bardzo obfita, gęsta, trwała.
Aromat: Trochę nut słodowych wchodzących w herbatniki, kwaskowaty niuans, lekkie owoce w stylu moreli.
Smak: Tutaj jeszcze wyraźniejsza słodowość z biszkoptowymi nutami. Wyraźnie podwyższona kwaśność, co nie dziwi ze względu na użycie bakterii kwasu mlekowego, ale rasowy “kwas” to jeszcze zdecydowanie nie jest. Szczypta estrów przypominających morele i trochę trudnych do zidentyfikowania nut ziołowych.
Goryczka niska, krótka. Balans słodowy, ale nie mdły, dobrze zbalansowany przez kwaśność.
Odczucie w ustach: Średnia treściwość. Wysycenie średnie do średnio wysokiego. Lekko cierpkie.
Ogółem: Całkiem interesujące piwo. Może i nie porywa w nim nic na tyle, żeby do niego wracać, ale jest to coś czego jeszcze nie było i browarowi należy się szacunek, za próby odtwarzania historycznych stylów. Raz spróbować na pewno warto.
Data degustacji: 2016
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Efes, Efest Draft
7 kwi 2023
- Marston’s, Manns Brown Ale
7 kwi 2023
- Robinsons, Mr Scrooge
7 kwi 2023
- Moon Lark, Digit
31 mar 2023
- Schneeeule, Dietrich
27 mar 2023
- Schneeeule, Marlene
27 mar 2023
- Deer Bear / De Facto, Deer Facto
15 mar 2023
- Nepomucen, Our New IPA Needs No Introduction East Coast IPA
15 mar 2023
- Nepomucen, Around
15 mar 2023
- Trebjesa, Nikšićko Pivo
23 lut 2023
- Efes, Efest Draft
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl - Aldehyd octowy, czyli zielone jabłko
- Kacper L - Aldehyd octowy, czyli zielone jabłko
- BeerFreak.pl - 7 zasad dla początkującego piwowara
- Kuba - 7 zasad dla początkującego piwowara
- marsosno - Dekalog fermentacji piwa domowego