Artezan, Wenus
Styl: Berliner Weisse z mirtem cytrynowym
Barwa: Słomkowe, prawie idealnie klarowne.
Piana: Biała, średnio obfita, średnio gęsta, niezbyt trwała.
Aromat: Średnio wysoki mirt cytrynowy. Średnia kwaśność mlekowa. Średnio niskie estry owocowe w kierunku jabłek, gruszek.
Smak: Średnio wysoka kwaśność kwasu mlekowego, przeciętnej jakości, trochę gryząca. Średnie smaki mirtu cytrynowego. Średnio niskie estry: jabłko, gruszka, brzoskwinia. Goryczki brak. Balans wytrawny, kwaśny.
Odczucie w ustach: Treściwość średnio niska. Wysycenie średnio wysokie. Lekko ściągające.
Ogółem: Dobre piwo. Mirt dobrze komponuje się z kwasowością i estrami. Do ideału brakuje lepszej jakości, bardziej krągłej kwasowości.
Data degustacji: 2022
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Wychwood, Firecatcher
3 mar 2022
- Funky Fluid, Silvery
20 lut 2022
- Wagabunda, ? #03
20 lut 2022
- Artezan, Wenus
18 lut 2022
- Thornbridge, Melba
16 lut 2022
- Thornbridge, Lukas
16 lut 2022
- Monsters, Sour Ni
16 lut 2022
- Maltgarden, Guys From Green Street
16 lut 2022
- Pracownia Piwa, Lab 28
16 lut 2022
- Ziemia Obiecana, Nie Graj Szefa
16 lut 2022
- Wychwood, Firecatcher
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl - Warzenie piw kwaśnych. Część 2: Zakwaszanie.
- Miodowy - Warzenie piw kwaśnych. Część 2: Zakwaszanie.
- BeerFreak.pl - Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- Joosto - Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- BeerFreak.pl - Infekcje piwa, czyli mityczny tlenowiec