Schneeeule, Dietrich
Styl: Berliner Weisse
Barwa: Ciemnosłomkowe, mętne. Pod światło widocznie o ton ciemniejsze niż Marlene.
Piana: Biała, mało obfita, mało gęsta, mało trwała.
Aromat: Średnia dzikość, zdecydowanie bardziej kompleksowa i szlachetna niż w Marlene: nuty siana, skórzane. Średnio niskie estry owocowe w typie gruszek, agrestu. Niska nuta kwasu mlekowego (wyraźnie niższa niż w Marlene). Niski zbożowy słód.
Smak: Średnia kwaśność mlekowa. Mniej intensywna i bardziej krągła niż w Marlene. Średnie nuty dzikie, podobnie jak w aromacie: szlachetne, skórzane, sianowe, budzące skojarzenia z lambikiem. Średnio niskie do średnich estry owocowe: gruszki, agrest, odrobina brzoskwini. Niski zbożowy słód. Goryczki brak. Balans zdecydowanie wytrawny i kwaśny, chociaż kwasowość nie dominuje aż tak jak w Marlene.
Odczucie w ustach: Treściwość niska do średnio niskiej. Wysycenie średnie. Średnie, przyjemne ściąganie.
Ogółem: Bardzo dobre. Dla mnie całościowo smaczniejsze niż Marlene, ale mniej stylowe jeśli wyobrażamy sobie klasyczne Berliner Weisse. Tutaj już są skojarzenia z nieblednowanym lambikiem. Dużo przyjemniejszy, bardziej złożony brett; bardziej krągła kwasowość; całość lepiej zbalansowana; brak siarkowodoru.
Uwagi: Marlene to to samo piwo tylko w wersji „młodej” (notka dostępna tutaj), podczas gdy Dietrich jest wersją leżakowaną przez rok w butelce.
Data degustacji: 2023
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Efes, Efest Draft
7 kwi 2023
- Marston’s, Manns Brown Ale
7 kwi 2023
- Robinsons, Mr Scrooge
7 kwi 2023
- Moon Lark, Digit
31 mar 2023
- Schneeeule, Dietrich
27 mar 2023
- Schneeeule, Marlene
27 mar 2023
- Deer Bear / De Facto, Deer Facto
15 mar 2023
- Nepomucen, Our New IPA Needs No Introduction East Coast IPA
15 mar 2023
- Nepomucen, Around
15 mar 2023
- Trebjesa, Nikšićko Pivo
23 lut 2023
- Efes, Efest Draft
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl - Aldehyd octowy, czyli zielone jabłko
- Kacper L - Aldehyd octowy, czyli zielone jabłko
- BeerFreak.pl - 7 zasad dla początkującego piwowara
- Kuba - 7 zasad dla początkującego piwowara
- marsosno - Dekalog fermentacji piwa domowego