O blogu
Czym jest ten blog?
Blog ten z założenia ma spełniać w głównej mierze funkcję edukacyjną. Zdaję sobie sprawę, że to jeden z wielu blogów tego rodzaju, ale jeśli chociaż kilka zbłąkanych dusz dzięki niemu sięgnie po piwa rzemieślnicze, zainteresuje się piwowarstwem domowym, czy ulepszy swój warsztat z nim związany, to uważam taką działalność za wartą zachodu.
Piszę stosunkowo rzadko, ale jeśli już to robię, staram się podchodzić do tematu jak najbardziej dogłębnie i wyczerpująco. Ostatnio poruszam głównie zagadnienia związane z sensoryką piwa i wad w nim występujących oraz technicznych zagadnień piwowarstwa domowego. Od czasu do czasu staram się wrzucić coś dla mniej doświadczonych czytelników czy też relację z jakiegoś piwnego festiwalu.
Jeśli chcesz szybko wyrobić sobie ogólny zarys tego o czym piszę, zerknij na te najczęściej czytane wpisy:
7 zasad dla początkującego piwowara
Infekcje piwa, czyli mityczny tlenowiec
Warzenie piw kwaśnych. Część 2: Zakwaszanie.
Aldehyd octowy, czyli zielone jabłko
Pasteryzacja i inne sposoby konserwacji piwa
Utlenianie i starzenie piwa. Część 1: Wstęp.
Dlaczego piwo koncernowe jest słabe?
Czym nie jest ten blog?
Nie jest to natomiast kolejny blog zawalony od góry do dołu jedynie degustacjami kolejnych piw. Oczywiście dla tych naprawdę wybitnych, w jakiś sposób wyróżniających się, przełomowych dla rozwoju piwowarstwa lub po prostu długo wyczekiwanych w polskim piwnym światku zawsze może znaleźć się miejsce na dedykowany wpis. Cała reszta z kolei trafia do działu Degustacje, który jest swojego rodzaju małym archiwum wypitych przeze mnie piw, do którego odsyłam, jeśli chcesz się dowiedzieć jak któreś z nich mi smakowało. Niestety ostatnio coraz rzadziej notuję sobie cokolwiek pijąc piwo, zwłaszcza jeśli jest to kolejna przeciętna pozycja, więc z aktualizacjami może być różnie. Lista najnowszych degustacji dostępna jest po prawej części strony.
A kto za tym stoi?
Bartosz Markowski – fanatyk piwa i wszystkiego co z nim związane, certyfikowany sędzia PSPD i BJCP, piwowar domowy. W dwóch słowach – piwny freak.
Choć jestem fanem wszelkich ekstremów i eksperymentów, które ciągnie za sobą piwna rewolucja, zwłaszcza piw dzikich i kwaśnych, to uwielbiam także dobrze zrobione piwa klasyczne, które odeszły trochę w jej cień. Krótko mówiąc – nie gardzę żadnym stylem i uważam, że na każde piwo jest czas i miejsce.
Chętnie podejmę współpracę w zakresie prowadzenia paneli sensorycznych, degustacji, prelekcji, czy jakiejkolwiek innej formy działalności czy doradztwa związanego z piwem. Wykładałem już m.in. na scenie Poznańskich Targów Piwnych, jestem także autorem kilku artykułów w kwartalniku „Piwowar”. Napisz do mnie na poniższy adres e-mail, a na pewno się dogadamy.
Kontakt: mail [at] beerfreak.pl
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Nepomucen, Carpio 2020
17 Lis 2020
- Cześć Brat, Chodź Na Solo Runda 1
17 Lis 2020
- Browar Jana, Sour Cherry Wild Bavarian Ale
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Triple Vision
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Leżak Kociewski
17 Lis 2020
- Pinta, Kwas Rho
17 Lis 2020
- Yerevan Brewery, Kilikia Dark
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Chmielokrata Mosaic Incognito
17 Lis 2020
- Funky Fluid, All Eyez On Me
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Obywatel Kociewski
17 Lis 2020
- Nepomucen, Carpio 2020
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- BeerFreak.pl o Startery drożdżowe – kompendium
- Jurek o Startery drożdżowe – kompendium