Szałpiw / Pracownia Piwa, 3
Kolor: Bordowy, opalizujący.
Piana: Kremowa, dosyć obfita, gęsta, trwała. Opada do cienkiej warstewki minimalnie oblepiając szkło.
Zapach: Głównie amerykańskie chmiele: melon, mango. Trochę dalej lekkie belgijskie estry i lekka nutka pieprzowa. Nic typowego dla dubbla tu nie czuje, aromat przypomina raczej zwyczajne Belgian IPA.
Smak: Dosyć treściwe. Solidna podbudowa słodowa z nutami karmelowymi i posmaki amerykańskich chmieli. Na szarym końcu minimalne, typowo belgijskie nuty estrowe i fenolowe. Goryczka średnia, lekko pozostająca. Tak było na początku jak piwo było chłodniejsze (a nie było bardzo zimne, na pewno 10C+). Strasznie mało dubbla w dubblu. W miarę ogrzewania pojawia się coraz więcej nut pieprzowych, wyraźny banan, jakieś tam rodzynki. Robi się zdecydowanie bardziej dubblowo i ciekawiej.
Wysycenie: Niskie.
Ogółem: Piwo nabiera całego charakteru dopiero po solidnym ogrzaniu (15C+). Sugeruję pić w takiej temperaturze, albo pić bardzo powoli, przechodząc powoli od IPA do coraz wyraźniejszego dubbla.
Data degustacji: 2015
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Nepomucen, Carpio 2020
17 Lis 2020
- Cześć Brat, Chodź Na Solo Runda 1
17 Lis 2020
- Browar Jana, Sour Cherry Wild Bavarian Ale
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Triple Vision
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Leżak Kociewski
17 Lis 2020
- Pinta, Kwas Rho
17 Lis 2020
- Yerevan Brewery, Kilikia Dark
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Chmielokrata Mosaic Incognito
17 Lis 2020
- Funky Fluid, All Eyez On Me
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Obywatel Kociewski
17 Lis 2020
- Nepomucen, Carpio 2020
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- BeerFreak.pl o Startery drożdżowe – kompendium
- Jurek o Startery drożdżowe – kompendium