Szałpiw / Pracownia Piwa, 3

Kolor: Bordowy, opalizujący.

Piana: Kremowa, dosyć obfita, gęsta, trwała. Opada do cienkiej warstewki minimalnie oblepiając szkło.

Zapach: Głównie amerykańskie chmiele: melon, mango. Trochę dalej lekkie belgijskie estry i lekka nutka pieprzowa. Nic typowego dla dubbla tu nie czuje, aromat przypomina raczej zwyczajne Belgian IPA.

Smak: Dosyć treściwe. Solidna podbudowa słodowa z nutami karmelowymi i posmaki amerykańskich chmieli. Na szarym końcu minimalne, typowo belgijskie nuty estrowe i fenolowe. Goryczka średnia, lekko pozostająca. Tak było na początku jak piwo było chłodniejsze (a nie było bardzo zimne, na pewno 10C+). Strasznie mało dubbla w dubblu. W miarę ogrzewania pojawia się coraz więcej nut pieprzowych, wyraźny banan, jakieś tam rodzynki. Robi się zdecydowanie bardziej dubblowo i ciekawiej.

Wysycenie: Niskie.

Ogółem: Piwo nabiera całego charakteru dopiero po solidnym ogrzaniu (15C+). Sugeruję pić w takiej temperaturze, albo pić bardzo powoli, przechodząc powoli od IPA do coraz wyraźniejszego dubbla.

Data degustacji: 2015

Powrót do listy degustacji.