Roman, Ename Tripel

Kolor: Jasnozłoty, mętny.

Piana: Bardzo obfita, gęsta, dosyć trwała. Opada do solidnego kożucha oblepiając szkło.

Zapach: Głównie estrowo-chmielowy. Typowe belgijskie estry: jabłka, gruszki, ziołowo-kwiatowy chmiel, minimalna nuta pieprzowa.

Smak: Treściwość średnio niska. Lekka słodowość, dużo wyraźniejsza niż w zapachu pieprzowość, która tutaj zaczyna grać pierwsze skrzypce. Nadal całkiem wyraźny jak na tripla ziołowo-kwiatowy chmiel i typowe posmaki estrowe. Alkohol niewyczuwalny nawet w posmaku. Goryczka średnia.

Wysycenie: Wysokie, musujące.

Ogółem: Świetny tripel. Mistrzowsko zamaskowany alkohol, dosyć solidnie nachmielony i bardzo dobrze zbalansowany.

Data degustacji: 2015

Powrót do listy degustacji.