Pirlot, Kempisch Vuur Devil’s Heaven (Whisky Cask)
Kolor: Ciemny brąz, pod światło rubinowe refleksy. Nieprzejrzysty.
Piana: Beżowa, niezbyt obfita, średnio gęsta, średnio trwała. Opada do kożucha minimalnie oblepiając szkło.
Zapach: Dominują aromaty owocowe i kwaskowate, a nawet lekko stajenne, uzupełnione nutami kawy, popiołu i wanilii. Zdecydowanie mamy tu do czynienia z jakimś piwem dzikim a nie zwykłym RISem.
Smak: Treściwe. Czekolada, ciemne owoce (porzeczka) i bardzo mocno wyczuwalna beczka w postacii nut drewnianych, wanilii i jakiegoś szlachetnego alkoholu a także wyraźne nuty dzikie. Alkohol prawie niewyczuwalny. Goryczka średnio niska.
Wysycenie: Średnio niskie.
Ogółem: Na etykiecie nie ma żadnej informacji o ‚dzikości’ tego piwa. Spodziewałem się klasycznego RISa, a dostałem RISa na dzikich drożdżach i to w wydaniu klasy światowej. Niezwykle bogate, ale świetnie zbalansowane, treściwe i ciekawe piwo.
Data degustacji: 2015
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Nepomucen, Carpio 2020
17 Lis 2020
- Cześć Brat, Chodź Na Solo Runda 1
17 Lis 2020
- Browar Jana, Sour Cherry Wild Bavarian Ale
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Triple Vision
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Leżak Kociewski
17 Lis 2020
- Pinta, Kwas Rho
17 Lis 2020
- Yerevan Brewery, Kilikia Dark
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Chmielokrata Mosaic Incognito
17 Lis 2020
- Funky Fluid, All Eyez On Me
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Obywatel Kociewski
17 Lis 2020
- Nepomucen, Carpio 2020
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- BeerFreak.pl o Startery drożdżowe – kompendium
- Jurek o Startery drożdżowe – kompendium