Pardubicky, Pardubický Porter

Kolor: Bardzo ciemny brąz, prawie czarne. Pod światło rubinowe refleksy.

Piana: Ciemnobeżowa, dosyć obfita, dosyć gęsta, niezbyt trwała. Opada do dziurawej, cienkiej warstewki minimalnie oblepiając szkło.

Zapach: Bogaty i bardzo przyjemny. Suszone śliwki, czereśnie, orzechy, karmel, czekolada.

Smak: Treściwe, lekko oleiste i ogólnie dosyć gładkie. Lekka słodycz, czekolada, karmel i wyraźny, ale niezwykle dobrze wkomponowany alkohol. Na samym końcu lekkie nuty owocowe (w przeciwieństwie do zapachu, gdzie grały pierwsze skrzypce) i lekka kwaskowatość. Całość wieńczy średnia, dobrze kontrująca całość, alkoholowo-czekoladowa goryczka.

Wysycenie: Średnio niskie.

Ogółem: Bardzo dobre.

Data degustacji: 2014

Powrót do listy degustacji.