Palm, Steenbrugge Blond

Kolor: Złoty, klarowny.

Piana: Biała, bardzo obfita, dosyć gęsta, trwała.

Aromat: Wysokie estry, głównie banan i gruszka. Średnio wysokie fenole, głównie goździk, lekki pieprz. Trochę bardziej jak weizen niż jak rasowy blond.

Smak: Tu już zdecydowanie bardziej blondowo. Nadal mocne estry, na pierwszym planie gruszka, dalej morela, banan. Średnio wysokie fenole, głównie pieprzne z lekko goździkową nutą. Niska zbożowa słodowość. Lekki, nieprzeszkadzający alkohol. Goryczka średnio niska do średniej, stanowiąca połączenie chmielu, fenoli i alkoholu, lekko zalega. Balans wytrawny, zwłaszcza na finiszu.

Odczucie w ustach: Treściwość średnia do średnio wysokiej. Wysycenie wysokie, musujące. Lekko rozgrzewające od alkoholu. Lekkie pieczenie od fenoli.

Ogółem: Przyjemny blond. W aromacie trochę niestylowy, ale broni się smakiem.

Data degustacji: 2017

Powrót do listy degustacji.