Nepomucen, Carpio 2020

Styl: Koźlak jesienny

Barwa: Brązowe, pod światło rubinowe refleksy, lekko mgliste.

Piana: Koloru złamanej bieli, mało obfita, średnio gęsta, dosyć trwała.

Aromat: Średnio wysokie słodowe nuty opiekane wchodzące już wręcz lekko w palone – orzechy, skórka chleba, mocno opieczony tost, kawa zbożowa. Średnio niskie estry w stronę świeżej śliwki.

Smak: Wysoka słodowość, skórka chleba, miód gryczany, kawa zbożowa, mocno opieczone tosty. Średnio niskie estry śliwkowe. Goryczka średnio niska, chmielowa, dobrej jakości. Balans słodowy, choć posmak robi się półwytrawny z długim, słodowo-kawowym finiszem.

Odczucie w ustach: Treściwość średnio wysoka. Wysycenie średnio niskie. Dosyć gładkie.

Ogółem: Świetne piwo. Gdybym chciał się czepiać stylowości, to na koźlaka jesiennego pojawia się już za dużo lekko palonych, kawowych nut, ale właśnie dzięki temu jest tak bogate i oryginalne.

Data degustacji: 2020

Powrót do listy degustacji.