Mason, McStout
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty.
Piana: Brązowa, obfita, gęsta, dosyć trwała, ale ostatecznie opada do dziurawego kożucha.
Zapach: Wyraźna wędzonka, dalej aromaty palone, głównie gorzka czekolada, popiół.
Smak: Średnio treściwe. Na pierwszy plan wychodzą nuty palone, podobnie jak w zapachu głównie o charakterze gorzkiej czekolady, popiołu. Co ciekawe pojawiają się też cytrusowo-żywiczne posmaki amerykańskich chmieli, których próżno było szukać w zapachu, a wędzonka dopiero gdzieś na trzecim planie za wyżej wymienionymi. Nie mniej wszystko łączy się w bardzo sympatyczną całość. Żytnia 'lepkość’ na granicy autosugestii. Na koniec leciutka kwaskowatość, całkowicie w granicach normy i średnio niska (w porywach do średniej) goryczka.
Wysycenie: Średnio niskie.
Ogółem: Bardzo dobre. Ciekawy eksperyment. Jest wyraźna wędzonka, jest wszystko co powinien mieć typowy stout i co mnie zaskoczyło – chmiele nie zginęły w tym wszystkim. Jedyne co by można poprawić to może więcej tego żyta.
Data degustacji: 2014
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Dziki Wschód, SAA
24 mar 2024
- Erl-Brau, Helles Bockerl
24 mar 2024
- Trzech Kumpli, Wędzony Porter Bałtycki
24 mar 2024
- Gościszewo, Rzemiecha
24 mar 2024
- Schneeeule, Hot Irmi
24 mar 2024
- Lemke, Berliner Eiche
23 mar 2024
- Dortmunder Actien-Brauerei, DAB Original
7 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Festbier
7 mar 2024
- Leikeim, Steinbier
6 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Dunkle Weisse
6 mar 2024
- Dziki Wschód, SAA
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl - Dekalog fermentacji piwa domowego
- Damian - Dekalog fermentacji piwa domowego
- BeerFreak.pl - Startery drożdżowe – kompendium
- Marek - Startery drożdżowe – kompendium
- Jakub K - Toer de Geuze – przewodnik i relacja