Lervig, Kringly Kris
Styl: Norwegian Juleporter
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty.
Piana: Beżowa, średnio obfita, gęsta, dosyć trwała.
Aromat: Bogata, ale zbalansowana przyprawowość. Nic konkretnego nie wychyla się na pierwszy plan. Wydaje mi się, że wyróżnić można cynamon i może jakiś jałowiec. Do tego przyjemna owocowość: śliwki, gruszki, trochę jak kompot z suszu oraz nuty słodowe: czekolady, biszkoptu, minimalnie orzechowe.
Smak: Wyraźnie przyprawowy: cynamon, może trochę wanilii, jakieś nuty ala jałowcowe. Zaraz obok czekolada, lekka kawa i herbatniki, szczypta orzechów. Na końcu trochę akcentów owocowych podobnych do tych z aromatu. Goryczka średnio niska, krótka. Bardzo przyjemny balans. Tylko lekka słodycz skontrowana leciutką palonością, a na końcu całość przechodzi w zaskakująco rześki, lekko wytrawny finisz.
Odczucie w ustach: Treściwość średnio niska, wysycenie niskie, gładkie.
Ogółem: Christmas Ale w takim wydaniu to ja kupuję. Świetne piwo. Nie jest przesadnie słodkie, a nawet zaskakująco rześkie. Jednocześnie jest bardzo bogate. Dzieje się sporo ale wszystko tworzy spójną całość.
Data degustacji: 2017
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Nepomucen, Carpio 2020
17 Lis 2020
- Cześć Brat, Chodź Na Solo Runda 1
17 Lis 2020
- Browar Jana, Sour Cherry Wild Bavarian Ale
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Triple Vision
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Leżak Kociewski
17 Lis 2020
- Pinta, Kwas Rho
17 Lis 2020
- Yerevan Brewery, Kilikia Dark
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Chmielokrata Mosaic Incognito
17 Lis 2020
- Funky Fluid, All Eyez On Me
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Obywatel Kociewski
17 Lis 2020
- Nepomucen, Carpio 2020
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- BeerFreak.pl o Startery drożdżowe – kompendium
- Jurek o Startery drożdżowe – kompendium