Lefebvre, Saison 1900

Kolor: Złoty, brzydkie zmętnienie w postaci pływających drobinek drożdży.

Piana: Biała, bardzo obfita, dosyć gęsta, trwała. Opada do kożucha oblepiając szkło.

Zapach: Cytrusy, kwaskowatość, trochę aromatów w stylu szampana, trochę pieprzowych fenoli.

Smak: Dosyć wytrawne, mocno odfermentowane. Minimalna podbudowa słodowa, wyraźna pieprzowa fenolowość, trochę cytrusów, choć bardziej w stronę cytryn niż często typowych dla Saisona pomarańczy. Goryczka średnia, mocno ziołowa, lekko zalegająca.

Wysycenie: Wysokie.

Ogółem: Bez szału. Brakuje intensywności aromatów, zwłaszcza estrowej owocowości, jakiejś kwaskowatości czy chmielu. Fenole bardzo wysokie jak na Saisona i całość smakuje raczej jak Tripel.

Uwagi: Piwo pite miesiąc przed terminem ważności. Być może wcześniej wyglądało to trochę inaczej.

Data degustacji: 2015

Powrót do listy degustacji.