Lefebvre, Saison 1900
Kolor: Złoty, brzydkie zmętnienie w postaci pływających drobinek drożdży.
Piana: Biała, bardzo obfita, dosyć gęsta, trwała. Opada do kożucha oblepiając szkło.
Zapach: Cytrusy, kwaskowatość, trochę aromatów w stylu szampana, trochę pieprzowych fenoli.
Smak: Dosyć wytrawne, mocno odfermentowane. Minimalna podbudowa słodowa, wyraźna pieprzowa fenolowość, trochę cytrusów, choć bardziej w stronę cytryn niż często typowych dla Saisona pomarańczy. Goryczka średnia, mocno ziołowa, lekko zalegająca.
Wysycenie: Wysokie.
Ogółem: Bez szału. Brakuje intensywności aromatów, zwłaszcza estrowej owocowości, jakiejś kwaskowatości czy chmielu. Fenole bardzo wysokie jak na Saisona i całość smakuje raczej jak Tripel.
Uwagi: Piwo pite miesiąc przed terminem ważności. Być może wcześniej wyglądało to trochę inaczej.
Data degustacji: 2015
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Dziki Wschód, SAA
24 mar 2024
- Erl-Brau, Helles Bockerl
24 mar 2024
- Trzech Kumpli, Wędzony Porter Bałtycki
24 mar 2024
- Gościszewo, Rzemiecha
24 mar 2024
- Schneeeule, Hot Irmi
24 mar 2024
- Lemke, Berliner Eiche
23 mar 2024
- Dortmunder Actien-Brauerei, DAB Original
7 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Festbier
7 mar 2024
- Leikeim, Steinbier
6 mar 2024
- Erl-Brau, Erlkonig Dunkle Weisse
6 mar 2024
- Dziki Wschód, SAA
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl - Dekalog fermentacji piwa domowego
- Damian - Dekalog fermentacji piwa domowego
- BeerFreak.pl - Startery drożdżowe – kompendium
- Marek - Startery drożdżowe – kompendium
- Jakub K - Toer de Geuze – przewodnik i relacja