Jan Olbracht Rzemieślniczy, Kord BA

Styl: Quintuple w trzech wersjach po burbonie/winie/koniaku.
Alk: 11,2%

Piwo w trzech wersjach, z beczek po:

Winie – najbardziej zbalasnowana wersja, gdzie nuty winne nie dominują i dobrze komponują się z całością.
Koniaku – najbardziej intensywna wersja, większa dominacja beczki i aromat szlachetnych alkoholi.
Bourbonie – pomiędzy tymi dwoma pod względem intensywności. Wydaje się mniej szlachetne niż wersja na koniaku.

Notatka z wersji winnej, ale baza piwa jest w zasadzie identyczna:

Kolor: Miedziany, praktycznie nieprzejrzysty.

Piana: Mało obfita, mało trwała.

Zapach: Mocno owocowy, wydaje się, że zarówno w wyniku estrów jak i aromatów pochodzących od słodu. Winny, słodowy, waniliowy, beczkowy.

Smak: Bardzo dobrze odfermentowany. Finisz raczej słodki, ale w żadnym wypadku nie męczący. Alkohol praktycznie niewyczuwalny, nawet za bardzo nie rozgrzewa przełyku jak na swój woltaż. Słód, estry, może lekkie fenole, wanilia, kokos. Goryczka średnio niska, ale dobrze balansująca całość, krótka.

Wysycenie: Niskie.

Ogółem: Absolutna rewelacja. Piwo, którego nie powstydziliby się żadni trappiści, a połowę z nich bije na głowę.

Data degustacji: 2016

Powrót do listy degustacji.