Hoplala, Niezła Sztuka

Styl: Saison

Kolor: Ciemnozłote, opalizujące.

Piana: Biała, obfita, dosyć gęsta, trwała.

Aromat: Średnio wysoka biszkoptowa słodycz, średnie estry: pomarańcze, morele. Średnie pieprzne fenole. Średni cytrusowy chmiel.

Smak: Średnio wysoka słodowość: biszkopt, karmel; średnie estry pomarańczowe, morelowe. Średnie pieprzne, lekko ziołowe fenole. Średni cytrusowy chmiel. Bardzo niski alkohol. Goryczka średnio niska, nie balansuje wystarczająco słodyczy. Balans słodowy, zbyt ciężki.

Odczucie w ustach: Treściwość średnio wysoka, zdecydowanie za mocna jak an styl, piwo jest ciężkie w odbiorze. Wysycenie średnio niskie, za niskie. Minimalne alkoholowe rozgrzewanie.

Ogółem: Piwo samo w sobie nie najgorsze, ale z saisonem nie ma nic wspólnego. Ciężkie, treściwe, brakuje kluczowej dla stylu wytrawności na finiszu i pijalności. Prędzej bym je nazwał belgian blodem.

Data degustacji: 2017

Powrót do listy degustacji.