Duvel Moortgat, Maredsous 10 Tripel

Kolor: Bursztynowy, mętny.

Piana: Koloru złamanej bieli, dosyć gęsta choć jest trochę większych pęcherzyków, trwała, oblepia szkło.

Zapach: Dominuje mocna owocowość: cytrusy, wiśnie, jabłka. Do tego umiarkowane fenolowe tło.

Smak: Średnio treściwe. Słodowość, zdecydowanie mocniejsze niż w zapachu pieprzowe fenole na pierwszym planie, dalej owoce te same co w aromacie, goryczka średnia. Lekka kwaskowatość. Alkohol prawie niewyczuwalny. Finisz lekko wytrawny.

Wysycenie: Dosyć wysokie, może minimalnie za niskie jak na tripla, brak musującego charakteru.

Ogółem: Bardzo udany tripel choć barwą i wysyceniem trochę wybiegający poza ramy stylu.

Data degustacji: 2013

Powrót do listy degustacji.