Browar Stu Mostów / Naparbier, Art 11

Styl: Double Cherry Rauchweizenbock

Kolor: Rubinowy, mętne.

Piana: Biała, niespecjalnie obfita, mało gęsta, mało trwała.

Aromat: Wyraźna wędzonka, zaraz za nią nuty słodowe, lekko karmelowe i lekko melanoidynowe oraz trochę wiśni. Na samym końcu cechy typowe dla weizena (bananowe estry i goździkowe fenole). Przyjemny choć zdecydowanie bardziej słodowo-wędzony niż weizenowy.

Smak: Średnio wysoka słodowość, opiekana, lekko karmelowa. Średnie nuty wędzone, wiśniowe i kwaskowate. Wiśnie zdecydowanie wyraźniejsze niż w aromacie. Niskie estry bananowe i goździki. Goryczka niska. Minimalne akcenty alkoholowe. Balans na początku słodowo-słodkawy i w zasadzie taki pozostaje do finiszu, choć przyjemnie kontruje go kwaśność.

Odczucie w ustach: Treściwość średnio wysoka, wysycenie niskie. Bardzo gładkie i smukłe.

Ogółem: Przyjemne, dosyć złożone piwo.

Data degustacji: 2017

Powrót do listy degustacji.