Bosteels, Tripel Karmeliet

Kolor: Słomkowy, opalizujący.

Piana: Biała, ekstremalnie obfita, bardzo gęsta, trwała. Utrzymuje się grubą warstwą oblepiając szkło.

Zapach: Mocno cytrusowy, fenole bardziej kolendrowe niż pieprzowe. Pachnie jak Witbier a nie Tripel.

Smak: Tu już robi się zdecydowanie bardziej triplowo, mocno wytrawnie. Fenole są mocne, dominujące i przyjmują typowy, pieprzowy charakter. Uzupełniają je również wyraźne estry, głównie cytrusowe, lekko jabłkowe. Alkohol prawie niewyczuwalny, ujawnia się przyjemną, minimalnie perfumową nutką. Goryczka średnio niska do średniej, mocno fenolowa.

Wysycenie: Wysokie, podszczypujące.

Ogołem: Dobry, mocno fenolowy Tripel o dosyć nietypowym aromacie.

Data degustacji: 2015

Powrót do listy degustacji.