Baladin, Xyauyu Terre 2010

Styl: Barleywine leżakowany w beczce po czerwonym winie.

Ocena ta ma dużo odniesień do wersji bazowej Xyauyu, o której można poczytać tutaj.

Kolor: Brązowy, klarowny.

Piana: Brak.

Aromat: Bardzo podobny do wersji bazowej. Dodatkowo pojawia się lekka nuta sosu sojowego.

Smak: Bardzo podobny do wersji bazowej, dodatkowo pojawia się nuta dębowa oraz sosu sojowego. Goryczka staje się odrobinę bardziej ściągająca.

Odczucie w ustach: Tresciwość nieco mniejsza niż w wersji bazowej. Szczątkowe wysycenie. Mniej wyklejające niż wersja podstawowa. Zdecydowanie wyraźniej ściągające.

Ogółem: Z czterech Xyauyu które próbowałem, to ustawiłbym na ostatnim miejscu, ale nadal jest to absolutnie wybitne piwo.

Data degustacji: 2017

Powrót do listy degustacji.