Abbaye Notre Dame de Scourmont, Chimay Triple/Cinq Cents/Blanche
Kolor: Ciemnozłoty, mętny. Widoczne małe, przypominające piasek drobinki drożdży.
Piana: Biała, gęsta, obfita, trwała, lekko oblepia szkło.
Zapach: Mocno owocowy, na dalszym planie chmiel, szczypta przyprawowości.
Smak: Średnio treściwe. Słodowość, dobrze wyważone nuty owocowo-pieprzowe, trochę chmielu, wyraźna, dosyć wysoka chmielowa goryczka wspierana lekką nutką goryczy pochodzącej od alkoholu, finisz dosyć wytrawny. Rozgrzewa przełyk.
Wysycenie: Wysokie, musujące.
Ogółem: Genialny tripel. W porównaniu do większości konkurencji bardzo podoba mi się zdecydowana, chmielowa (bo o alkoholową w triplu trochę łatwiej) goryczka.
Data degustacji: 2013
Śledź mnie!
Instagram
Najnowsze degustacje
- Nepomucen, Carpio 2020
17 Lis 2020
- Cześć Brat, Chodź Na Solo Runda 1
17 Lis 2020
- Browar Jana, Sour Cherry Wild Bavarian Ale
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Triple Vision
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Leżak Kociewski
17 Lis 2020
- Pinta, Kwas Rho
17 Lis 2020
- Yerevan Brewery, Kilikia Dark
17 Lis 2020
- Piwne Podziemie, Chmielokrata Mosaic Incognito
17 Lis 2020
- Funky Fluid, All Eyez On Me
17 Lis 2020
- Czarna Owca, Obywatel Kociewski
17 Lis 2020
- Nepomucen, Carpio 2020
Najnowsze komentarze
- BeerFreak.pl o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- eresjot o Warzenie piw dzikich. Część 2: Fermentacja.
- BeerFreak.pl o Startery drożdżowe – kompendium
- Jurek o Startery drożdżowe – kompendium